Όταν πέφτουν τα αστέρια

Χθες (12/8) και σήμερα κορυφώνεται το φαινόμενο των Περσείδων ή πιο απλά της βροχής από πεφταστέρια, που είναι ορατό απ’ όλα τα μέρη της Γης. Επομένως τι καλύτερο από το να πάρεις την παρέα σου, να βρεθείς σε μια παραλία και να ξαπλώσεις ώστε να χαζεύεις τον στολισμένο ουρανό; Το φαινόμενο ήταν πράγματι εντυπωσιακό, υπήρξαν στιγμές που με διαφορά δεκάτων του δευτερολέπτου έπεσαν δύο ή τρία αστέρια… όμως αλήθεια τι είναι αυτό το φαινόμενο;

Τα αστέρια, που βλέπουμε να πέφτουν, είναι ουσιαστικά απομεινάρια από τον κομήτη Swift-Tutle, μικρά κομμάτια ακόμα και σε μορφή σκόνης και όσα καταφέρνουν να μπούνε στην ατμόσφαιρα της Γης σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καίγονται, λόγω της τριβής. Μερικά λόγω μεγέθους μπορούν να φτάσουν στην Γη και τότε ονομάζονται μετεωρίτες, αλλιώς αποκαλούνται απλά βολίδες, που φαίνονται σαν να σχίζουν τον ουρανό.  Το όνομα Περσείδες το πήραν επειδή φαίνεται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Φυσικά δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Swift-Tutle κάνει βόλτες στο διάστημα εδώ και 1000 χρόνια, ενώ μια λωρίδα υλικού αποσπάστηκε από τον κομήτη το 1862. Αναφορές σε Περσείδες έχουμε εδώ και 20 αιώνες, με αρχαιότερη στην Άπω Ανατολή. Μάλιστα σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες αποκαλούν το φαινόμενο και «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου» επειδή στις 10 Αυγούστου τιμούν την μνήμη του.

Επίσης ο ρυθμός «πτώσης» των Περσείδων, που σας ανέφερα παραπάνω δεν είναι τίποτα! Γενικά το φαινόμενο παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και 14 Αυγούστου, ενώ η κορύφωση του γίνεται ακριβώς πριν την αυγή κάθε βράδυ. Το 2009 το μέγιστο έπεσαν 120 Περσείδες σε μία ώρα!

Τώρα οι ρομαντικοί, μπορεί και να μην νοιάζεστε για όλα αυτά και απλά να αρκείστε στο να απολαμβάνετε την βροχή αστεριών. Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις ημέρες μας δίνονται πολλές ευκαιρίες για ευχές. Λέτε να μας βγούνε;

Πηγή

Advertisements
Όταν πέφτουν τα αστέρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s