Alan Turing: Αν δεν ήταν αυτός, παίζει να μην είχες και PC

Αφορμή για αυτό το κείμενο, είναι μια μικρή συζήτηση, που άνοιξε στο Twitter, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Αναρωτήθηκε κάποιος: “Γιατί δεν έγινε τόσος πανικός στα media, όταν πέθανε ο Turing;”. Η αλήθεια είναι, πως σχεδόν κανένας δεκαπεντάχρονος, που πρήζει τους γονείς του να του αγοράσουν το καινούργιο iPhone ή το iPad ή και τα δύο,  δεν ξέρει τον Turing. Άντε να ακούστηκε κάποια στιγμή στην σχολική αίθουσα το όνομα του, άλλα ποιος τον χέζει αυτόν; Όπως επίσης είναι αλήθεια, πως όταν πέθανε ο Alan Turing, τα media δεν είχαν καμία σχέση με τα media σήμερα. Κι αν τοποθετούσαμε τον θάνατο του Turing στην εποχή μας (όπως σωστά είχε επισημάνει στο tweet ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος), κι αν σκεφτούμε τον τρόπο, με τον οποίο έφυγε από την ζωή, τότε ναι θα γινόταν πανικός. Κι ίσως μεγαλύτερος από αυτόν, που ακολούθησε τον θάνατο του Steve.

Αν ο Alan Turing σου έστελνε ένα βιογραφικό, τότε το ελάχιστο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να αφήσεις ελεύθερο το σαγόνι σου, να πέσει κάτω. Μαθηματικός, πληροφορικάριος, κρυπταναλυτής, τρεις μόνο από τις ιδιότητες του. Σε εκείνον οφείλεται η εξέλιξη της επιστήμης της Πληροφορικής, εισήγαγε έννοιες όπως εκείνη του “αλγορίθμου” με την λεγόμενη μηχανή Turing, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του σύγχρονου υπολογιστή. Πολλοί τον θεωρούν πατέρα της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κατά την διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, όχι απλά συνεργάστηκε με τους Βρετανούς, για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των Γερμανών, άλλα επινόησε και δικές τους μεθόδους για αυτό! Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής της Βρετανίας, όπου δημιούργησε τα σχέδια για τον πρώτο υπολογιστή, που είχε την δυνατότητα προγραμματισμού και αποθήκευσης δεδομένων, ενώ προς το τέλος της ζωής του στράφηκε στην Μαθηματική Βιολογία, έγραψε εργασία σχετικά με την χημική βάση της μορφογένεσης και προέβλεψε χημικές αντιδράσεις, που παρατηρήθηκαν αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του.

Παρ΄όλα αυτά οι άνθρωποι είμαστε από τα πιο περίεργα είδη, του ζωικού βασιλείου, που έχουμε την ιδιότητα να καταστρέφουμε τις ζωές των καλύτερων, του είδους μας. Ο Alan Turing καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 1952, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, πράγμα ανήκουστο και παράνομο για την Αγγλία της εποχής. Δυο χρόνια αργότερα και δυο εβδομάδες πριν κλείσει τα 42, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, δηλητηριασμένος από κυάνιο. Πιστεύεται πως πρόκειται για αυτοκτονία, η οικογένεια του υποστήριξε πως ήταν ατύχημα, λόγω της απροσεξίας του στην αποθήκευση χημικών, που χρησιμοποιούσε στα πειράματα του. Γεγονός είναι πως στο κελί βρέθηκε ένα δαγκωμένο μήλο, που αν και δεν εξετάστηκε ποτέ, εικάζεται πως περιείχε την θανατηφόρα δόση.

Μια θεωρία υποστηρίζει πως το λογότυπο της Apple, εταιρείας του Steve Jobs, που είναι ένα δαγκωμένο μήλο, είναι ουσιαστικά φόρος τιμής στο μεγάλο Alan Turing, που η Πληροφορική και η επιστήμη των Υπολογιστών του οφείλει σχεδόν τα πάντα.

Advertisements
Alan Turing: Αν δεν ήταν αυτός, παίζει να μην είχες και PC

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s