Γιατί επιλέγω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Μην γελιέσαι φίλε αναγνώστη. Το «ΝΑΙ», που επέλεξα, δεν είναι ασυλλόγιστο. Δεν είναι ένα «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ», από αυτά, που έχουμε ακούσει μπόλικα τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα «ΝΑΙ» γιατί δεν μπορώ να επιλέξω το «ΟΧΙ».

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κι εγώ, ίσως κι εσύ, σίγουρα πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν πληγεί από τις λανθασμένες πολιτικές των κυβερνήσεων, που κλήθηκαν να την διαχειριστούν, και από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών. Διαφωνώ με κάποιες από αυτές τις πολιτικές, συμφωνώ με άλλες. Το βέβαιο είναι, πως δεν κατάφεραν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην θέση να αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση από τους δανειστές της χώρας, στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος το οποίο διαπραγματεύεται. Μας ζητά, να αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε μια πρόταση τους, η οποία αποσύρθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τυπικά δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν θεωρούσαμε, πως η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ποια είναι η εναλλακτική της; Καμία.

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ζητά από τον Ελληνικό λαό να εγκρίνει ή όχι μια πρόταση, χωρίς να δίνεται ξεκάθαρη εναλλακτική. Η κυβέρνηση ζητά να ψηφίσουμε «ΟΧΙ», άλλα μετά; «Θα δούμε το μετά…». Κανένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Μόνο διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα διακινδυνεύσει η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, ότι όλα θα πάνε καλά, διαβεβαιώσεις όπως κι άλλες αρκετές, που ακούσαμε, πιστέψαμε, άλλα διαψεύστηκαν.

Επιλέγω το «ΝΑΙ», όχι μόνο επειδή αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως Ευρωπαίο Πολίτη, υπερήφανο για την ελληνική καταγωγή του. Άλλα επειδή, ακόμη κι αν δεν συμφωνώ με αρκετά από τα (κατά πως φαίνεται) απαιτούμενα των δανειστών, δεν μου δίνεται τίποτα ως εναλλακτική, για να συμφωνήσω με αυτή.

Επιλέγω το «ΝΑΙ»… με αρκετούς, όμως, αστερίσκους δίπλα από αυτό. Πως από την πλευρά της Ελλάδας, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση με λιγότερο λαϊκισμό και πολύ περισσότερο ρεαλισμό, ενωμένοι για αυτόν τον σκοπό. Άλλα και πως από την πλευρά της Ευρώπης, χρειάζεται μια αλλαγή πλεύσης, που θα βάλει την Ε.Ε. ξανά στον δρόμο, τον οποίο ξεκίνησε: της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των λαών και των πολιτών, που την απαρτίζουν.

Advertisements
Γιατί επιλέγω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s