Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μπορείς να έχεις την χάρη, χωρίς το όνομα;

Ανακοινώθηκαν οι τρεις ελληνικές πόλεις, που περνούν στην επόμενη φάση διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Αυτές είναι οι Ελευσίνα,  Καλαμάτα και Ρόδος, που «κέρδισαν» τον Βόλο, τους Δελφούς, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Λέσβο, το Μεσολόγγι, τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, τη Σάμο και την Τρίπολη.

Στο προηγούμενο διάστημα, είχα εκφράσει τους προβληματισμούς μου σχετικά με τον τρόπο, που γινόταν η διεκδίκηση του τίτλου από την Λέσβο: πασιφανής έλλειψη πλάνου, προβληματική επικοινωνία, υπέρμετρη έμφαση στην δεδομένη πλούσια πολιτιστική ιστορία του νησιού (την ίδια ώρα που το πολιτιστικό παρόν και μέλλον είναι τουλάχιστον αδύναμο) και στην διαχείριση του προσφυγικού. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκαν αυτές οι αδυναμίες.

Με το αποτέλεσμα δεδομένο, είναι καλή ευκαιρία να συζητήσουμε, όμως, τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Και το ερώτημα, που θέτω, είναι το εξής: Μπορεί η Λέσβος να εξελιχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού ως το 2021; Να γίνει μια άτυπη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Είναι ένας πήχης, που τοποθετείται πολύ ψηλά, αν αναλογιστεί κανείς την σημερινή κατάσταση του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα και την απουσία της αντίστοιχης χρηματοδότησης, που θα συνεπαγόταν η ανάδειξη του νησιού σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είναι όμως ακατόρθωτος αυτός ο στόχος;

Άποψη μου είναι, πως ο Πολιτισμός δεν παράγεται από το χρήμα. Το ζήτημα είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η δημιουργική φλόγα που σιγοκαίει να γίνει πυρκαγιά. Θέληση χρειάζεται και διάθεση συνεργασίας και απαγκίστρωσης από στερεότυπες αντιλήψεις για το τι αποτελεί προϊόν πολιτισμού. Επίσης, αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, συντονισμένες ενέργειες και στρατηγική.

Το έχουμε;


Οι παραπάνω σκέψεις «γεννήθηκαν» από αντίστοιχο σχόλιο του Νάσσου Παπαχριστοδούλου για τα Ιωάννινα και φυσικά λίγο-πολύ αφορούν και όλες τις πόλεις, που δεν προχώρησαν στην επόμενη φάση διεκδίκησης.

Advertisements
Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μπορείς να έχεις την χάρη, χωρίς το όνομα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s