Πρόταση βιβλίων

Θα παραβώ έναν από τους «κανόνες» (εντός πολλών εισαγωγικών), που είχα γράψει στο Away.gr πριν αρκετούς μήνες: θα αντιγράψω ένα μέρος κειμένου από άλλη σελίδα, γιατί απλά το θεωρώ καλό και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Αφορά ενδιαφέροντα βιβλία, που θα μπορούσατε να επιλέξετε να διαβάσετε στις διακοπές σας. Η επιλογή είναι του ΚΚμοίρη!

Τα Χαστουκόψαρα

Τα “χαστουκόψαρα” είναι ένα σουρεαλιστικό ταξίδι προς το αναπάντεχο (ή το αναμενόμενο -εξαρτάται σε ποια μεριά του καναπέ κάθεσαι), μέσα από διαδρόμους καθημερινής τρέλας και τοπία καθαρόαιμης ελληνικής απέραντης ισοπέδωσης.

Ο Λένος Χρηστίδης, κατά πολλούς “ο αφηγητής της νεοελληνικής χαζομάρας”, στήνει ένα ανορθόδοξο road-movie, που δεν είναι καθόλου “road” και ειδικότερα καθόλου “movie”. Ο λόγος του αιχμηρός και χειμαρρώδης, κάνει τις σελίδες να εξαφανίζονται η μία πίσω από την άλλη και ο τρόπος που σου μεταδίδει εικόνες και σκέψεις, σε κάνει να αγωνιάς για το τι θα συναντήσεις στην επόμενη στροφή.

Όταν πάλι δεις τι συνάντησες σου είναι συγκλονιστικά δύσκολο να μην χαμογελάσεις χαιρέκακα. Μπροστά από τα μάτια σου περνούν τραγελαφικές εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας, δοσμένες ωμά και αφιλτράριστα… τόσο ωμά που σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι η υποκουλτούρα, το κιτς, το δήθεν, το ψέμα, έχουν καταλάβει σιωπηλά ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου.

Ο ταλαίπωρος πρωταγωνιστής προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα: “ Ποιος κρέμασε τους κρεμαστούς κήπους; Γιατί τρυπάνε τ’ αγκάθια; Ποια είναι η Mήτσος; Πού πάνε όλα τα χαμένα καπάκια του σύμπαντος; Γιατί ο Kαναδάς συνορεύει με τη Σουηδία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο; Γιατί δεν κουράζονται στο ένα πόδι οι πελαργοί; Γιατί οι Dead Kennedys άφησαν ανοιχτό τον ενισχυτή μετά τη συναυλία; Τι χρειάζονται τα βιβλία;”

Αυτές κι άλλες απορίες φυσικά ΔΕΝ λύνονται με αυτό το μυθιστόρημα. Διατυπώνονται όμως και αυτό είναι κάτι. Δεν είναι;

Παρουσίαση από εδώ.

Και για να μην συνεχίσω να αντιγράφω διαβάστε το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος!

Πρόταση βιβλίων

Σχολιάστε